Ce este un ulei esențial?

Dacă v-ați bucurat deja de parfumul unui trandafir, atunci ați experimentat deja calitatea aromatică a uleiurilor esențiale. Acești compuși aromatici volatili se găsesc în semințe, scoarță, tulpini, rădăcini, flori și alte componente ale plantelor. Pot fi parfumate sau pot avea un miros foarte puternic. Uleiurile esențiale sunt cele care conferă unei plante mirosul său foarte specific. De asemenea, protejează planta și joacă un rol în polenizare. Dar ele nu sunt utile doar pentru plantă. Uleiurile esențiale au fost întotdeauna folosite la prepararea alimentelor, pentru tratamente de înfrumusețare și pentru menținerea sănătății.

Dar ce sunt exact compușii aromatici volatili? Pe scurt, sunt molecule organice mici care tind să se transforme de la starea lor solidă sau lichidă la un gaz la temperatura camerei; de aici și termenul „volatil”. Când deschideți un flacon cu ulei esențial, veți mirosi imediat parfumul puternic. De obicei, îl puteți vedea de la distanță. Proprietățile fizice și chimice ale acestor compuși aromatici volatili le permit să se miște rapid în aer și să interacționeze direct cu senzorii de miros din nas. Aceste proprietăți unice fac uleiurile esențiale ideale pentru o varietate de aplicații de aromoterapie. Natura compusului aromatic volatil determină atât parfumul, cât și beneficiile pe care le aduce.

Până în prezent, au fost identificați peste 3.000 de compuși aromatici volatili. Natura unui ulei esențial se schimbă în cadrul unei familii botanice și este diferită pentru fiecare plantă. Proporția delicată de ingrediente aromatice dintr-un ulei esențial face ca fiecare ulei să fie unic și îi conferă proprietățile sale de promovare a sănătății.

Chiar și în cazul uleiurilor esențiale pure, compoziția uleiului se poate schimba în funcție de momentul zilei, sezon, locație, metodă și durata distilării, an și vreme. Fiecare etapă de producție este crucială pentru calitatea uleiului esențial.

Uleiurile esențiale pot fi utilizate pentru o gamă largă de aplicații de sănătate emoțională și fizică. Pot fi folosite ca un singur ulei sau ca amestec complex; în funcție de experiența utilizatorului și de beneficiul dorit. Doriți să învățați cum să folosiți uleiurile esențiale? Vizitați site-ul nostru web privind utilizarea uleiurilor esențiale pentru a afla cum să utilizați uleiurile esențiale în siguranță.

De ce DoTERRA?

Atunci când alegeți doTERRA, alegeți un ulei esențial delicat, atent distilat, făcut din plante care au fost recoltate de cultivatori pricepuți la momentul potrivit pentru a le oferi cea mai bună compoziție și efect posibil.

Fiecare ulei esențial doTERRA este testat cu atenție folosind protocolul strict de calitate certificat CPTG Pure Therapeutic Grade®. Utilizatorul experimentat va recunoaște standardul de calitate mai ridicat care face uleiurile esențiale doTERRA sigure în mod natural și eficacitatea terapeutică a uleiurilor.

Distilarea uleiurilor esențiale nu este doar o știință, ci și o artă. Distilatoarele folosesc tehnologie și tehnologie modernă, dar au și ani de experiență.

Aromatic

Uz extern

Utilizare internă (ingestie)

Parfumul poate produce efecte fiziologice, mentale sau emoționale puternice. Uleiurile esențiale sunt absorbite rapid de receptorii olfactivi. Acestea sunt conectate direct la sistemul limbic prin intermediul nervului olfactiv. La rândul său, aceasta este o parte a creierului care susține o varietate de funcții: inclusiv miros, emoții, comportament și memorie. Acesta este motivul pentru care aplicarea aromatică a uleiurilor esențiale este atât de eficientă.

Unele uleiuri esențiale au un efect înălțător, revigorant, în timp ce altele calmează. Difuzarea este cel mai simplu mod de a aplica aromatic uleiuri esențiale. Difuzoarele care utilizează aer rece sau apă sunt ideale pentru aceasta. Cu toate acestea, nu aveți nevoie de un dispozitiv de difuzie pentru aplicarea aromatică a uleiurilor esențiale.

Puteți obține același beneficiu pentru sănătate frecând câteva picături de ulei în palmele mâinilor, apoi așezându-vă mâinile într-un castron peste nas și respirați adânc.

Alte utilizări aromatice ale uleiurilor esențiale:

  • Puneți câteva picături de ulei pe o minge de bumbac și așezați-l peste admisia de aer din mașină.
  • Puneți puțin ulei într-o sticlă de pulverizare cu apă și folosiți-l pentru a pulveriza mobilier, covoare sau alte materiale textile.
  • Adăugați puțin ulei la mașina de spălat cu fiecare spălare sau puneți puțin ulei pe foi de uscător.
  • Adăugați puțin ulei la produsul de curățat de uz casnic (de exemplu, produsul de curățat suprafețe)

Aplicarea topică a uleiurilor esențiale este foarte eficientă. Deoarece uleiurile esențiale au o greutate moleculară mică și sunt solubile în grăsimi, ele pătrund cu ușurință în piele. După ce pătrunzi în piele, rămâi în regiunea respectivă și acționezi local acolo.

Chiar dacă uleiurile esențiale sunt ușor absorbite de piele, capacitatea de absorbție poate fi totuși mărită. Un masaj delicat crește circulația sângelui în zona respectivă, astfel încât ingredientele active sunt mai bine distribuite în organism. Folosiți un ulei purtător care poate crește absorbția. Mai ales în zonele în care pielea ta este uscată sau descuamată. Aceasta hidratează pielea și împiedică evaporarea uleiului la fel de repede.

Pentru a reduce probabilitatea de iritare a pielii, se recomandă utilizarea unui ulei purtător (de exemplu, ulei de cocos fracționat). Acest lucru este valabil mai ales pentru pielea tânără și sensibilă, atunci când utilizați un ulei pentru prima dată sau când este un ulei foarte puternic. Recomandarea obișnuită este să amestecați o picătură de ulei esențial cu trei picături de ulei purtător.

Este mai bine să aplicați câteva doze mici pe zi decât o cantitate mare o dată pe zi. Începeți cu cea mai mică doză posibilă (1-2 picături). O aplicație externă poate fi repetată la fiecare 4-6 ore, după cum este necesar. Deoarece toată lumea este unică, doza nu este întotdeauna aceeași. Depinde de înălțime, greutate și starea generală de sănătate.

Zonele corpului în care aplicarea locală a uleiurilor esențiale este deosebit de eficientă

  • Gât
  • Frunte și temple
  • Piept și abdomen
  • Brațele, picioarele, tălpile picioarelor

Alte metode eficiente de aplicare externă

  • Puneți câteva picături într-o baie caldă.
  • Puneți câteva picături de ulei pe o compresă fierbinte sau rece (o cârpă umedă) și apoi puneți-o pe zona dorită a corpului.
  • Adăugați niște ulei în regimul de corp sau în crema hidratantă, apoi aplicați-l pe piele.

Zone sensibile de evitat:

  • Unele zone ale feței, cum ar fi zona din jurul ochilor
  • Ochii și canalul urechii
  • Piele deschisă, fragilă sau ruptă în alt mod

Anumite uleiuri esențiale sunt utilizate în mod tradițional în prepararea alimentelor și pot fi utilizate ca suplimente alimentare. Acestea susțin o serie de funcții care au un efect pozitiv asupra sănătății. Când adăugați scorțișoară la fulgi de ovăz, beți o ceașcă de ceai de mentă sau adăugați busuioc proaspăt la spaghete, ingerați compuși aromatici volatili de uleiuri esențiale.

Uleiurile esențiale contribuie la sănătatea ta, conferă, de asemenea, gust alimentelor și intensifică aroma. În formă concentrată, uleiul esențial poate fi utilizat ca supliment alimentar țintit și eficient. Datorită proceselor fiziologice sofisticate care au loc în corpul nostru, ingestia internă este o formă de aplicare foarte sigură și eficientă.

Uleiurile esențiale care sunt consumate ca alimente merg direct în tractul gastro-intestinal prin sânge. De acolo sunt transportate în restul corpului. Deoarece uleiurile esențiale sunt solubile în grăsimi, acestea sunt transportate rapid către toate organele corpului, inclusiv la creier. Uleiurile esențiale, ca tot ceea ce ingerăm, sunt metabolizate în cele din urmă de ficat și alte organe și în cele din urmă sunt excretate.

Compoziția uleiurilor esențiale este extrem de complexă. Fiecare componentă are proprietăți biochimice unice care reacționează cu celule și organe în moduri diferite. Chiar dacă mecanismele nu sunt încă pe deplin înțelese, rezultatele pozitive sunt vizibile. Cu toate acestea, organismul poate tolera doar o anumită cantitate de uleiuri esențiale.

Pentru a evita otrăvirea, recomandările și liniile directoare trebuie respectate cu strictețe.

Alte metode eficiente de utilizare internă

  • Utilizați ulei esențial la coacere și gătit pentru a înlocui ierburile proaspete sau uscate.
  • Amintiți-vă că uleiul esențial este mult mai eficient decât ierburile uscate sau proaspete. Prin urmare, luați doar o cantitate foarte mică la început.
  • Pentru uleiurile foarte puternice, este de multe ori mai bine să le măsurați cu o scobitoare decât să luați o picătură întreagă (înmuiați capătul curat al unei scobitori în ulei, apoi să-l murdăriți în mâncare).